Vježbanje u trudnoći

Trudnoća je po mnogo čemu posebno razdoblje. Javlja se pojačana svijest o vlastitom tijelu: pazimo na prehranu, redovito odlazimo na liječničke kontrole, proučavamo literaturu o trudnoći i majčinstvu.

Vježbanje u trudnoći

Često se postavlja pitanje da li u trudnoći vježbati? Ako ne postoji neka zdravstvena preporuka za mirovanjem odgovor na to pitanje je uvijek „DA“! Važno ja samo znati što i kako vježbati.

Postoje brojne pozitivne strane vježbanja u trudnoći: vježbanje podiže vaš imunitet, bolje stanje kardiovaskularnog sustava (srce i pluća) vam daje više snage za porod, povećana mišićna snaga važna je zbog konstantnog pritiska uzrokovanog većim brojem kilograma. Vježbanje također pomaže kod zatvora, proširenih vena, problema s cirkulacijom. Vježbanje pozitivno utječe na držanje trudnice, smanjuje bol u leđima i druge tegobe povezane s trudnoćom, također služi kao priprema za veliki dan - porod.

 

Upute za vježbanje:

Kada ste nakon liječničkog pregleda ustanovile da je s vašom trudnoćom sve u redu, odaberite neku aktivnost najprimjereniju vašem općem zdravstvenom stanju, fizičkoj kondiciji i afinitetima.

Ako ste se prije trudnoće bavile nekom fizičkom aktivnošću, uglavnom se preporučuje da nastavite vježbati, ali da prilagodite vježbanje novonastalim okolnostima.

Trudnice koje prije trudnoće nisu vježbale, trebaju s tjelovježbom početi lagano, svega nekoliko minuta dnevno bit će dovoljno za početak. S vremenom postupno povećavati minutažu.

Aktivnosti poput brzog hodanja, plivanja i nježnog rastezanja idealne su tijekom trudnoće.

 

  • Izbjegavajte skakanja, trzaje, udaranje, guranje
  • Prije početka vježbanja, aerobnim vježbanjem (steper, sobni bicikl, hodanje na traci, orbitrek) i dinamičkim istezanjem dovedite tijelo u stanje “zagrijanosti”. Na taj način štitite svoje tijelo od ozljeda, stimulirate srce i pluća, ubrzavate cirkulaciju i poboljšavate izvođenje onoga što slijedi.

 

Prilagodite tjelovježbu prema tromjesečjima:

 

  • U prvom je tromjesečju vrlo važno izbjeći pregrijavanje.
  • Nakon trećeg mjeseca trudnoće najbolje je izbjegavati vježbe koje zahtijevaju dulje ležanje na leđima jer je u tom položaju pritisak povećane maternice na donju šuplju venu najveći, što može utjecati na krvni optok te dovesti do pada tlaka, lošeg osjećanja, vrtoglavice, pa čak i gubitka svijesti
  • Od četvrtog mjeseca nadalje vaše se težište pomiče pa pripazite da prilikom vježbanja ne izgubite ravnotežu i ne padnete.
  • U trećem tromjesečju smanjite vježbe koje imaju za cilj jačanje mišićnih skupina, a više se usmjerite na izvođenje vježbi opuštanja, istezanja, umjerenog razgibavanja, vježbe za bolju cirkulaciju npr. kruženje stopalima i šakama, dizanje na prste i vježbe disanja. U tom razdoblju nemojte dugo ležati na leđima.

VAŽNO!

Vježbanje vam nikad ne smije biti prenaporno pa vježbajte onoliko koliko vam je ugodno. Ne pretjerujte i ne ispitujte granice izdržljivosti – razdoblje trudnoće nije pravo vrijeme za to! Neka otkucaji srca budu ispod 140 u minuti. Slušajte svoje tijelo! Kad se umorite - usporite i odmorite se.

Za vas koje ste zainteresirane za vježbanje nakon poroda imamo osmišljen program za brzo vraćanje u formu i povratak vitke figure.