Šta su proteini?

Proteini ili bjelančevine (uz vodu) glavne su tvari u tijelu. Izvor su rasta i razvoja svih tjelesnih tkiva i unutarnjih organa (srce, mozak, mišići, koža, kosti, nokti, krv,…) te sastavni dio svake stanice. Esencijalni su elementi neophodni za rast i regeneraciju, dobro funkcioniranje i strukturu svih živih stanica. Glavna su gradivna komponenta svih stanicu u tijelu, posebno mišića.

Šta su proteini?

Proteini ili bjelančevine (uz vodu) glavne su tvari u tijelu. Izvor su rasta i razvoja svih tjelesnih tkiva i unutarnjih organa (srce, mozak, mišići, koža, kosti, nokti, krv,…) te sastavni dio svake stanice. Esencijalni su elementi neophodni za rast i regeneraciju, dobro funkcioniranje i strukturu svih živih stanica. Glavna su gradivna komponenta svih stanicu u tijelu, posebno mišića.

Doručkuj kao car, ručaj kao kralj, a večeraj kao siromah, stara je mudra poslovica koje biste se trebali držati kada su u pitanju vaši obroci. Kao što poslovica kaže, posljednji obrok u danu trebao bi biti što jednostavniji i skromniji kako ne bi opterećivao naš želudac pred spavanje. Nakon jela, sva krv odlazi u želudac, tlak pada, osjećamo se umorno jer se sve tjelesne funkcije usmjeravaju ka zadatku da prerade hranu. Ukoliko je ta hrana bila masna, ljuta ili pretjerano slatka naš se organizam više i dulje muči da je obradi; dolazi do probavnih smetnji, žgaravice, nadutosti, težine u želucu – okretanje u krevetu, mučnina, posezanje za sodom bikarbonom i obećanjima samima sebi da se nećemo više prejedati prije spavanja.

Koji su najbolji proteini? Meso, riba, jaja te mliječni proizvodi, a ako ste vegan ili vegetarijanac onda su to tofu, seitan, leća, slanutak, grašak, amarant, kvinoja, chia sjemenke, orašasti plodovi.

Što pripremiti za dijetnu večeru tj. što jesti za večeru kada ste na dijeti?

U daljnjem tekstu navest ćemo nekoliko primjera najbolje večere za mršavljenje:

Pečena jaja s lososom uz prilog od svježih ili kiselih krastavaca. Jaja je namirnica koja nam osigurava energiju, a ima svega 70 kalorija (1 jaje). Losos obiluje visokovrijednim bjelančevinama, vitaminima B kompleksa te omega-3 masnim kiselinama koje povoljno djeluju na zdravlje.

Skyr (islandski mliječni dijetni proizvod koji podsjeća na svježi sir) s malo stevije u kojem možete uživati bez imalo grižnje savjesti. Skyr sadrži veliki postotak proteina i kao takav je idealan za proteinsku večeru. Također ga možete napraviti kao osvježavajuću salatu sa svježim krastavcima, rajčicom, naribanom mrkvom i ciklom.

 


 

 

HRANJIVE VRIJEDNOSTI:

 

HRANJIVE VRIJEDNOSTI:

u 100 g

Energija

   62 kcal

Masti

    0,2 g

Ugljikohidrati

    4,0 g

Bjelančevine

 11,0 g

Sol

   0,13 g

 

  • Kremasta juha od kuhane piletine s mrkvom, brokulom i cvjetačom. Ako vam odgovara topao obrok „na žlicu“ onda je ovo idealna proteinska večera za vas. Obiluje vitaminima iz povrća, proteinima iz piletine te štiti od prehlade u zimskim danima. Ako volite začine, svakako ih ukomponirajte u jelo i nećete pogriješiti, a time ćete hrani dati sasvim novi okus i miris.
  • Proteinski shake će vam zasigurno osigurati dovoljnu količinu proteina u obroku. Ako ste u žurbi, uvijek ga možete ponijeti sa sobom i pomiješati s vodom ili mlijekom. Svakako treba pripaziti na nutritivni sastav jer može sadržavati veliki postotak ugljikohidrata koje ćemo izbjegavati ako smo na dijeti.

Ovo su samo neki od primjera najboljih večera za mršavljenje,a na vama je da se poigrate namirnicama i začinima te učinite obrok hranjivim i zdravim.

A što je s međuobrocima?

Ako ste na dijeti onda bi svakako trebali izbjegavati razne grickalice (sadrže velike količine ugljikohidrata i masti) i slatkiše. Posegnite za voćem (pripazite na količinu jer voće sadrži šećere), jogurtom ili kefirom koji su izvrsni dijetni međuobrok a možete umiješati chia ili lanene sjemenke bogate vitaminima, vlaknima te omega-3 masnim kiselinama. Kao još jedan zdravi međuobrok navest ćemo orašaste plodove no trebamo biti oprezni oko količine jer sadrže visoki postotak masti i visoko su kalorični.

Nezdrava prehrana, pogotovo ako prijeđe u naviku, može povećati rizik od dobivanja kroničnih bolesti, kao što su rak, dijabetes, gojaznost i srčane bolesti. Ako ne unosite dovoljno proteina, vitamina i minerala koji su potrebni vašem organizmu, vaša mišićna masa ustupiti će mjesto potkožnom masnom tkivu. Zdrava te uravnotežena prehrana i kretnja trebali bi biti među vašim prioritetima u životu jer kako hranimo svoje tijelo tako hranimo i svoj um.

 

Zdrava vanjština započinje iznutra!

Autor članka: Jelena Rakić, trenerica u SK centru