Što nakon rehabilitacije?

Prošli ste fizikalnu terapiju, rehabilitirali ste slomljenu nogu, ruku, uganuti gležanj, rame ili koljeno te završili postupak oporavka oštećenog zgloba ili kosti, ali što sada i kako dalje do potpunog oporavka cijelog tijela?

Što nakon rehabilitacije?

Nakon završene rehabilitacije bitno je dalje nastaviti vježbati i jačati muskulaturu.

Najvažnije je nastaviti vježbati uz stručnu osobu, odnosno osobnog trenera koji je tu da vas usmjerava i prati te vas vodi k samom napretku.

Gledajući sa aspekta kineziologa, pravilno izvođenje vježbi najvažnija je sastavnica samoga vježbanja, a samim krivim pokretom može doći do ponovnog ozljeđivanja.

Preporuka je nastaviti vježbati, primijeniti vježbe koje vam je propisao liječnik. U tom trenutku vi se nalazite u situaciji koja vas zbunjuje, izvodite li dobro vježbe, možete li se ponovno ozlijediti i na kraju postoji velika šansa da odustanete od redovnog vježbanja.

 


 

1. Ozljeda koljena kod rekreativaca su vrlo česte zbog nedovoljne snage mišića nogu da preuzmu opterećenje na sebe i time čuvaju sam zglob (tetive, ligamenti, kosti) što zbog prekomjerne tjelesne težine i previše sjedenja.

Najčešće ozljede koljena su: uganuća vanjskih ligamenata (medijalni kolateralni ligament – MCL, te lateralni kolateralni ligament – LCL, ili unutarnjih ligamenata (prednjeg anterius cruciatum – ACL, te stražnjeg križnog cruciatum anterius - LCA ili ozljeda meniskusa, pucanje prednjih križnih ligamenata, pucanje stražnjih križnih ligamenata, osteoartritis (čest je uzrok boli kod starijih osoba), trkačko koljeno -Iliotibijalni sindrom.

2. Ozljeda i deformacije kralježnice, bolna leđa - išijas, bolovi u vratnoj kralježnici, diskushernija…

Najčešći promlemi kralježnice su: ozljeda vratnog dijela kralježnice i bolovi u lumbalnom dijelu. Trenira se ciljano, radi se na prevenciji novih ozljeda, jačaju se mišići koji će rasteretiti vaše zglobove kod kretanja i preuzeti svoju prvotnu funkciju i na taj način smanjiti opterećenja na zglobove i ligamente.

Npr. Trening kod ozljede koljena

Trening se sastoji od postepenog opterećenja na biciklu čime jačamo kvadricepse i ostale mišiće nogu, a drugi dio treninga posvetimo vježbanju balansa i funkcionalne snage.

Nakon rehabilitacije važno je ojačati cijelo tijelo sa naglaskom na one dijelove tijela koji su nam slabiji, kako ne bi došlo do novih ozljeda.

Zaključak: povećanje amplitude pokreta, jačanje mišića, balans i stabilnost, te postepeno vraćanje u formu.

Npr. kad vas boli noga štedite je kod izvođenja određenih kretnji pa postoji mogućnost da vas takvim kompenziranjem počnu boljeti leđa ili kuk…

Jedan od važnih pokazatelja kako se klijent oporavlja je i motivacija i sam klijent odnosno individua. Klijent je taj koji će uz pomoć trenera uspjeti prebroditi ozljedu. Trener će vas usmjeriti na pravi put i motivirati da se što prije vratite i postignete zadani cilj koji ste si zadali na početku procesa oporavka i treninga uopće.

Osobni trening kod nas rješenje je za vas

Dolaskom u naš centar, stručni tim pristupa svakom klijentu individualno i nakon prvih konzultacija počinjemo sa treningom prilagođenim upravo Vama i Vašim potrebama. Osim samog treninga, treneri Vam pomažu da postignete Vaše ciljeve i što prije se vratite u stanje koje ste bili prije ozljede.

 

Autor: Tomislav Molnar, prof. kineziologije i trener u SK centru