Zašto je osobni trening dobar za Vaše dijete?

U današnje doba čovjek je zaboravio kretati se, vježbati. Sada će netko reći “Pa kako, stalno sam u pokretu” ili “Radim non stop”. Istina. U konstantnoj smo žurbi, ali to nije način kretanja dobar za Vaše zdravlje. Vježbanje treba biti planirano, kontrolirano, kontinuirano, pravilno izvedeno, svjesno. Stalno smo u nekoj žurbi, a opet nigdje ne stignemo. U toj žurbi da ispunimo razne obveze i nešto postignemo zaboravljamo na vlastito zdravlje.

Zašto je osobni trening dobar za Vaše dijete?

Djeca uče od nas odraslih, svojih bližnjih. Gledajući nas i oni prihvaćaju takav način života neznajući drugačije, misleći da je tako normalno i dobro funkcionirati.

Srećom danas postoji veliki izbor sportskih škola, klubova, rekreacijskih i fitnes centara koji Vašem djetetu mogu omogućiti potrebu za kretanjem i kvalitetnom tjelesnom aktivnošću.

Kvalitetan trener koji radi s djecom dobro poznaje značajke dobnih kategorija djece. U djetetu vidi dijete, a ne odraslu osobu. Zna motivirati dijete i bodriti ga. Pazi na njegovo zdravlje i pravilno izvođenje vježbe.

Djeca se drugačije adaptiraju na vježbanje. Razlikuju se u antropološkim karakteristikama, morfologiji tijela, motoričkim i funkcionalnim sposobnostima te biološkoj i kronološkoj dobi.

Bitno je da dijete vježba kako bi se upoznalo s različitim kretnim strukturama, pravilno usmjerilo razvoj mišićne mase te smanjilo potkožno masno tkivo. Jačanjem muskulature popravlja se i pravilno držanje tijela i osnova je prevencije raznih oboljenja u zrelim godinama života.

Vježbanjem se utječe na razvoj mišićnog i gustoću koštanog tkiva. Stvara se kvalitetna baza za daljnje bavljenje sportsko-rekreativnim aktivnostima. Kosti u razvoju osjetljive su na stres osobito na ponavljajuće opterećenje. Radi toga treba raditi s malim opterećenjima te kako dijete jača i svladava pojedinu vježbu postepeno se povećava broj ponavljanja i/ili podiže opterećenje. Kod djeteta u razvoju ligamenti štiteći zglobove puno su snažniji od zone rasta kostiju te bi velika težina kod djeteta mogla prouzročiti prijelom kosti u toj zoni rasta.

Vježbe koje bi trebalo izbjegavati dok dijete ne ojača su: potisak iznad glave, sklekovi, osobito ako je slab trup jer dolazi do povećane lumbalne lordoze, duboki čučanj i hodanje u dubokom čučnju zbog prevelikog opterećenja meniska, pretklon trupa s ispruženim nogama zbog opterećenja donjeg dijela leđa.

 


 

U moru ponuda evo nekih smjernica zašto odabrati osobni trening za dijete:

SAMOPOUZDANJE - neka djeca su sramežljiva i povučena u grupi te odbijaju vježbanje, često se to dešava u pubertetu kada se djevojčice srame vježbati pred dječacima ili pak dječaci slabijih motoričkih sposobnosti ne vježbaju iz straha od izrugivanja. Osobni trening može puno utjecati na samopouzdanje tog djeteta na način da će postati jače, snažnije, koordiniranije te će se moći „suočiti“ sa spretnijom djecom.

PRILAGODBA treninga djetetu s obzirom na trenutnu kondiciju i snagu

INDIVIDUALNI PRISTUP - trener radi samo s vašim djetetom te ga konstantno nadgleda.

- dijete ima veću i bržu mogućnost UČENJE PRAVILNE TEHNIKE izvođenja određene vježbe, prvo bez opterećenja, zatim s opterećenjem

Uz STALNI NADZOR trenera povrede su svedene na minimum.

- dijete dobiva kvalitetne upute što se tiče tehnike i funkcije određene vježbe

- i na kraju osobni trening, birate termin koji vama odgovara, niste ograničeni grupom

Djeca koja su uključena u sport ili aktivnost kojom su zaokupljeni lakše prebrode pubertet nego djeca koja nemaju obveza.

Imajte na umu, djeca uče od nas roditelja. Mi smo im prvi uzor ili bismo trebali biti. Ako ste Vi aktivni, bit će i Vaša djeca. Potaknite svoje dijete na sportsku aktivnost. Nemojte se hvaliti djetetom kako ono već sa sve zna na mobitelu, televiziji, računalu. U redu, i to treba znati, ali prvo mu dajte priliku da zna kako potrčati, poskočiti, preskočiti, penjati se, pasti i ustati, skočiti unatrag, na jednoj nozi. Da zna iskoristiti lijep sunčan dan u prirodi itd.

Ako Vi nemate vremena to naučiti dijete upišite ga na neku sportsku aktivnost ili na osobni trening.

Vi ste ti koji trebate biti uzor svom djetetu.

 

Autor: Ivana Zeman Berger, prof. kineziologije, trenerica u SK centru