Mitovi vježbanja

Donijeli ste čvrstu odluku i konačno krećete na vježbanje. Pripremili ste sve: trenirka, tajice, tenisice, kompletna fitness oprema i onda ste odlučili najprije pročitati brdo savjeta na internetu za početnike; također ste se raspitali malo kod svojih prijatelja koji su iskusniji u vježbanju koji oblik vježbanja je najbolji za vas, kako što prije skinuti kile i izgubiti masno tkivo.

Mitovi vježbanja

Onda su krenuli razno razni savjeti;

- radi samo kardio trening, nemoj dizati teške utege, radi trbušnjake da pretvoriš mast u mišiće i tako dalje i tako redom. Gomila savjeta, a vi se osjećate kao Alisa u Zemlji čudesa i ne znate od kud krenuti, kome vjerovati.Odmah ću vas razočarati i reći da ne vjerujete svim člancima na internetu, ne vjerujte sve svojim prijateljima rekreativcima.U fitness svijetu kruže već dulje vrijeme mitovi koje je teško iskorijeniti, a ako im vjerujete i držite se tih pravila rezultati vašeg treninga bi mogli izostati.

Krenimo redom kroz neke od najčešćih mitova vježbanja:

1. “Vježbanjem pretvaram masno tkivo u mišićno.”

Masne stanice je nemoguće pretvoriti u mišiće, njih možemo koristiti kao izvor energije te smanjiti vježbanjem, a mišićno tkivo se povećava vježbanjem i nikako nije moguće jedno pretvoriti u drugo.

2. “Mast na trbuhu se gubi trbušnjacima.”

Nažalost ne postoji lokalno gubljenje masti i ne postoji jedna vježba koja može istopiti mast s trbuha. Da bi izgubili potkožno masno tkivo na trbuhu potrebno je kombinirati kardio trening s treningom snage, ubacivati u trening što više kompleksnih vježbi koje angažiraju velike mišićne skupine, a uz sve to potrebno je promijeniti i prehrambene navike - redoviti obroci, dovoljna količina proteina, hrana bogata vlaknima te unos zdravih masti će vam pomoći da izgubite mast na trbuhu te izgradite trbušne mišiće

 


3. “Od vježbanja s utezima ću se nabildati.”

Vježbanje s utezima će vam oblikovati tijelo, pomoći će vam smanjiti rizik od osteoporoze, a da biste se nabildali i izgledali kao bodybuilder potrebno je jako puno truda i odricanja, posebno ženama koje imaju više masnog tkiva od muškaraca i manje hormona koji su potrebni za “nabildavanje”.

4. “Ako ne boli ne valja.”

Naše tijelo funkcionira tako da se vrlo brzo adaptira na određenja opterećenja te ga je potrebno stalno stimulirati sve jačim i jačim opterećenjima da ne bi došlo do stagnacije već da bi napredovalo svakim treningom, ali to nipošto ne znači da se moramo svaki trening “ubiti” i izaći “četveronoške” iz teretane. Potrebno je postepeno dizati opterećenje, toliko jako da tijelo izbacimo iz homeostaze, a opet ne toliko jako da je trening teško izdržati do kraja.

5. “Ako se nismo dobro oznojili nismo odradili dobar trening.”

Veliki broj rekreativaca smatra da što se na treningu više oznoje su odradili bolji trening. Neki često treniraju i u tajicama, pojasevima za trbuh od neoprena da bi se više oznojili jer po njihovom mišljenju tako će brže sagorjeti masti.

Znojenje je prirodni proces koji nam omogućuje da se tijelo hladi i održava normalnu tjelesnu temperaturu.

Neke osobe se više znoje od drugih i te iste će se prije na treningu oznojiti, što ne znači nužno da su odradile bolji trening.

6. “Treba vježbati svaki dan.”

S obzirom da mišići rastu u fazi odmora, vježbanje svaki dan je nepotrebno, a može čak imati i kontra efekt. Treningom se mišićna vlakna razaraju, a živčani sustav umara te je tijelu potreban odmor kako bi se tijelo opravilo i kako bi vaša mišićna vlakna mogla rasti. Za najbolje rezultate trebate svom tijelu dozvoliti barem dan, dva odmora u tjednu.

7. “Ako ne vježbam satima nisam u formi.”

Nema čarobne formule s kojom biste brzo došli u formu. Za formu je potreban redoviti trening koji je dobro planiran i programiran, ali to nikako ne znači da ćete brže doći u formu ili biti u boljoj formi ako vježbate satima. Ponekad vježbanje satima može prouzročiti više štete nego koristi za vašu formu i vaše zdravlje, jer se nakon određenog vremena počinju lučiti “loši” hormoni.

Ponekad je manje više, ponekad će i trening od 20 minuta ako je dobro planiran i programiran imati više učinka od dugotrajnog treniranja.

8. “Prestar, premlad sam za vježbanje.”

Nikad niste prestari ili premladi da biste počeli vježbati. Posebno ako trening provodite u kontroliranim uvjetima s osobnim trenerom koji će brinuti o vašoj dobi i prilagoditi vježbe i opterećenja vama.

9. “Žene moraju drukčije vježbati.”

Ako ste žena vjerojatno ste dobili više puta savjet kako biste se trebale kloniti teških utega i kako je za vas više kardio vježbanje i lagane pilates i joga vježbe.

Žene bez straha mogu vježbati kao muškarci, mogu koristiti teške utege u treningu, raditi sklekove, zgibove i ostale “muške” vježbe. Stvar je samo da će s obzirom na razlike u fizičkim karakteristikama u startu moći podići manja opterećenja ili napraviti manji broj ponavljanja, ali uz redoviti trening napredak će biti brz.

Savjet za sve koji kreću vježbati, ne bojte se vježbati s utezima, ne trebate trenirati svaki dan satima i to maksimalnim intenzitetom. Trening prilagođen vašim sposobnostima i zdravstvenom statusu uz upornost i posvećenost zasigurno će vas dovesti do željenog cilja.

 


Najsigurniji i najbrži put do željene forme (a posebno za početnike) je angažiranje osobnog trenera koji će vam pomoći da ne “lutate” u svijetu fitnessa već će iz vas izvući najbolje.

I ne zaboravite nikad niste prestari niti premladi da biste krenuli vježbati, da biste postavili novi cilj, novi izazov u životu.

Krenite i uživajte u svom fitness putovanju!

Autor: Ivana Šarić, prof. kineziologije, trenerica u SK centru