7 dobrobiti detoxa

Često ste umorni, pospani, razdražljivi, imate, manjak energije, muči vas nesanica, a možda ste čak i bezvoljni, depresivni i još uz sve to dobivate na težini? Nemojte ignorirati te znakove jer vaše tijelo vam signalizira da je pravo vrijeme za detox, odnosno čišćenje organizma.

7 dobrobiti detoxa

 Detoksikacija tijela nam pomaže vratiti ravnotežu. Iako čišćenje organizma možemo napraviti bilo kad, najbolje vrijeme za to je proljeće/ljeto.

Zimi se čovjek manje kreće, manje dobiva vitamina D iz sunčevih zraka, obično konzumira manje voća i povrća i sve to uspori organizam kojem je onda teško eliminirati sve toksine iz tijela, a posljedica svega su simptomi koji su navedeni u prvoj rečenici ovog teksta.

Stručnjaci preporučuju 1-2 puta godišnje obaviti čišćenje organizma kako bismo našem tijelu pomogli da se brže riješi štetnih tvari i time se zaštititi od bolesti.

Neke od dobrobiti koje ćete dobiti detoksikacijom pročitajte u nastavku testa:

1. Bolji imunitet

Čišćenjem organizma od štetnih stvari pomažete svom tijelu da brže apsorbira nutrijente koje unosite u organizam. Dobrom hidratacijom organizma, prehranom koja sadrži puno voća i povrća te vježbom pomažete svom limfnom sustavu da ispravno funkcionira i tako održava zdravlje i ravnotežu organizma.

2. Više energije

Izbacivanjem prerađene hrane iz prehrane, smanjivanjem unosa masti i šećera te unošenjem više hrane bogate vlaknima te hidriranjem organizma vodom i biljnim čajevima osjetit ćete više energije tijekom dana.

3. Bolje funkcioniranje jetre i probavnog sustava

Konzumiranjem namirnica bogatih vlaknima te biljnih čajeva koji pomažu čišćenju tijela doprinosite boljem funkcioniranju vašeg probavnog sustava i jetre.

4. Gubitak kilograma

Detoksikacijski programi su idealan start za sve koji se žele riješiti viška kilograma. Izbacivanjem loših namirnica iz prehrane, kretanjem i poboljšanjem rada limfe te probavnog sustava u kratkom periodu dok traje detoksikacijski program se može desiti da izgubite nekoliko kilograma. Obično je to višak vode kojeg ćete se riješiti, ali boljim radom limfe i ubrzanjem metabolizma imate sve predispozicije da i nakon detoxa pravilnom prehranom i vježbanjem nastavite gubiti kilograme.

5. Poboljšanje pamćenja, bistrije razmišljanje

Kada tijelom kolaju toksične tvari, one utječu i na naš centralni živčani sustav te se nerijetko čovjek osjeća bezvoljnim, lošije se koncentrira i sporije razmišlja, a ponekad čak može biti i depresivan.

Detoksikacijom organizma poboljšava se čovjekov san pa se time može bolje fokusirati, bistrije i brže razmišljati i bolje pamtiti.

6. Ljepša koža, kosa, nokti

Loša prehrana i stres često utječu i na kožu i kosu pa se tako nerijetko javljaju problemi s aknama ili suhom kožom, a kosa i nokti su krhki, često pucaju. Izbacivanjem toksina primijetit ćete i kako se kvaliteta vaše kože poboljšava, smanjuju se akne, sjajnija je, a kosa i nokti će biti čvršći.

7. Poboljšanje kvalitete života

Rezultat gore svih 6 navedenih dobrobiti dovest će do poboljšanja kvalitete života. Podizanjem imuniteta, poboljšanjem rada jetre, limfe i probavnog sustava, vratit ćete vaše hormone u ravnotežu i imat ćete više energije, bit ćete odmorniji, boljeg raspoloženja i pamćenja te poletniji, a kad još primijetite i estetsko poboljšanje na vašem tijelu (manje kilograma, ljepša koža, kosa i nokti) definitivno ćete osjetiti da se kvaliteta vašeg života promijenila na bolje.