Vikend plan prijedlog – PLANINARENJE ZA POČETNIKE

Par sati izleta ili šetnje na obližnjim planinama Sljeme ili Plešivica. Ovo je tekst napisan za one kojima planinarenje i boravak u prirodi zvuči kao odlično iskorišteno vrijeme i rado bi tako proveli vikend ali nikako da se odvaže na taj pothvat zbog previše nepoznanica koje ih obeshrabre.

Vikend plan prijedlog – PLANINARENJE ZA POČETNIKE Vožnja do starta: 0d 30 do 45min

Dva prijedloga staza od trajanja 1h:

  • početne sa djecom i
  • početne za odrasle

Evo i nekoliko korisnih prijedloga kako se opremiti i što ponijeti.

Obuća i odjeća

Ne treba vam planinarska oprema za kratke šetnje i rute koje ću predložiti.

Obucite se slojevito, ne predebelo. Osobno više volim ići u sintetičnim dri fit majicama koje se lako suše i ne hlade leđa. Obuća tenisice koje nisu skroz ravne i glatke ili sportske cipele u kojima ste već provjereno udobno šetali. Kapa ili baf. Obavezno sva rezervna obuća i odjeća u autu (čarape, potkošulja ili majica, hlače).

PAŽNJA:

U šetnju nikad ne krećite bez vode.
Po zimi obavezno krenuti ujutro kako vas ne bi uhvatila noć u šumi.


RUTA S DJECOM SITNOG ZUBA


1. Ponikve – dom Glavica (Sljeme)

Parkirajte na vrhu Zelene magistrale- kvart Gajnice/ Podsused- Zagreb Zapad i sa lijeve strane vodi put prema domu Glavica. Nema uspona i djeca mogu hodati sama. Ispred doma se nalazi dječji park. Dom nudi hranu i piće. Udaljenost 1,5 km u jednom smjeru.

(https://planinarski-dom-glavica.business.site/?utm_source=gmb&utm_medium=referral#posts)


2. Rude (Samobor) - Rudnik Svete Barbare – botanički vrt Suban (Plešivica)

Rudnik je udaljen oko 10 minuta hoda od centra mjesta Rude (Samobor). Zimi je rudnik zatvoren ali ostala godišnja doba su odlična da razgledate rudnik sa vodičem. Od rudnika imate oko 1km samo u breg prema botaničkom vrtu gdje vas čeka pravo iznenađenje.

(http://www.rudnik.hr/hr)


RUTA ODRASLI POČETNICI


1. PONIKVE – KAMENI SVATI (Sljeme)

Parkirajte na vrhu Zelene magistrale - kvart Gajnice/ Podsused - Zagreb Zapad.

Od parkirališta koje se nalazi na kraju asfaltiranog dijela "Zelene magistrale" treba se spustiti na livadu i nakon 50-tak metara prijeći preko drvenog mostića. Na tom mjestu započinje markirana staza 5 koja vodi prema Kamenim svatima. Nakon prijeđenih oko 1,5 km ova staza se stapa u stazu M1 koja dolazi od PD Glavica i vodi za Kamene svate. Trajanje oko 1h, nema puno uspona. Dužina 3,7km. Ukupno oko 7,5km.

2. SMEROVIŠĆE – OŠTRC (Plešivica)

Samobor - mjesto Smerovišće - parkiralište od izletišta „Dumiću“, i tu treba parkirati automobil. S parkirališta treba slijediti smjerokaz koji upućuje na Gregorić Breg. Pazite na markacije da ne odete sve cestom nego da skrenete u jednom trenutku sa asfalta desno na planinarsku stazu. Trajanje oko 1h i 20min, dužina 3.4 km, ukupno oko 7km.

(https://izletiste-dumic.eatbu.com/?lang=hr#map)


Prepustite se prirodi i uživajte!

Članak napisala: Jasmina Kelava
voditeljica Skidajkile.hr centra