Kako izbjeći uništavanje hranom i pićem za Prvi maj?

Kako izbjeći uništavanje hranom i pićem za Prvi maj?

Kada pomislimo na vikend i praznik rada većini je prva pomisao na druženje, obiteljska i prijateljska okupljanja koja sa sobom donose pravu muku – neumjeren unos kalorija! 

Namirnice kao što su razne slastice, brza hrana, vino, kokteli naplatit će svoju cijenu vrlo direktno po našoj liniji. Kako se pravilno hraniti za Prvi maj, a da pritom ne uništimo sve što smo narednim mjeseci postigli redovitim vježbanjem i pravilnom prehranom?

Planiranje je pola posla! Kako bi izbjegli kalorične namirnice pripremite se na vrijeme. Budite spremni i na druženje ponesite ono što se uklapa u vaš režim prehrane te birajte lakšu hranu kao što je npr. bijelo i nemasno meso, voće i povrće.

Kako bi ste što duže osjećali sitost jedite dovoljno vlakana. Povrće ima nizak udio masti i kalorija, a obiluje vlaknima. Birajte i sirovo povrće kao snack, a za vrijeme obroka neka prevlada povrće kako bi ste unijeli kalorijski manju količinu hrane. Ako je pred vama veći izbor vrsta mesa, birajte puretinu! Isto tako, nakon obroka maknite hranu iz vidokruga, jer će te tako lakše zaboraviti na nju i smanjit će te šanse da ponovno posegnete jesti.

Izbjegavajte alkohol i ako je moguće koktele koji obiluju velikim postotkom alkohola i šećera. Ako se planirate malo više opustiti i ipak popiti čašicu dvije, svakako između unosite što veće količine vode kako bi ste izbjegli dehidraciju.

Obavezno ostanite aktivni! Ako nam vrijeme dozvoli, ponesite dekicu, povedite najdraže i uživajte na svježem zraku. Šetnja u prirodi ili možda čak planinarenje u čarobnom zelenilu šuma, livada, slapova i bujne vegetacije s obzirom na trenutni „stresni“ način života, savršeno će napuniti vaše baterije. Igranje s djecom kroz razne igre s materijalima koji su dostupni u prirodi. Granje, kamenčići, češeri i dr. na vama je da budete što kreativniji. Isto tako, zabavan vikend može uključivati vožnju biciklima, igre s loptom, badminton, dodavanje frizbijem, preskakanje vijače ili sl. Ako vas nije privuklo ništa navedeno, dopustite djeci da oni predlože neku aktivnost, jer ipak su oni maštovitiji u tome i uvijek znaju što žele.

Nema boljeg od mirisa roštilja, dobre ekipe i aktivnog vikenda! Za kraj, ne zaboravite paziti na mjere stožera i ostanite odgovorni!

 

Autor: Anita Vukušić, trenerica u Skidajkile centru