Najčešći uzroci pojave celulita

Pripadate li onoj skupini žena koje ne vole toplije dane? Izbjegavate li nositi kratke hlače i pokazati golu kožu? Ne volite oblačiti kupaći kostim?

Najčešći uzroci pojave celulita
Što je zapravo celulit?

Naborana koža na području stražnjice, bedara, trbuhu i nadlakticama predstavlja neravnu strukturu masnog tkiva, vode i otpadnih tvari pod kožom. Pojava narančine kore, kao i celulita češća je kod žena nego kod muškaraca. Razlog tome je građa ženskog masnog tkiva kojeg imaju 30 % više od muškaraca. 

Brojni su uzroci nastanka celulita od procesa starenja do genetičke predispozicije, a mi vam navodimo neke od najčešćih koji s vremenom uzrokuju pojavu narančine kože:

1. NEPRAVILNA PREHRANA,

2. DEHIDRACIJA ili premalo konzumiranje tekućine,

3. NEDOSTATAK CIRKULACIJE – često posljedica uske odjeće koja sprječava normalan protok krvi i time uzorkuje curenje i nakupljanje tekućina u potkožno tkivo,

4. ZADRŽAVANJE TEKUĆINE,

5. SLABA KOLAGENSKA STRUKTURA KOŽE – dolazi zbog procesa starenja, ali i nedostataka silicija,

6. PREKOMJERNA TJELESNA TEŽINA ili povećana tjelesna masnoća,

7. HORMONALNE PROMJENE,

8. NEDOSTATAK TJELESNE AKTIVNOSTI i previše sjedenja koji uzrokuju slabu cirkulaciju.

Postoje i drugi čimbenici koji utječu na nakupljanje celulita, a to su stres, autoimune bolesti, dijabetes, alergije, pušenje, izloženost suncu i drugi uzročnici povećane tjelesne toksičnosti. 

U sljedećem članku nabrojat ćemo nekoliko savjeta za rješavanje celulita, a ako vas je ova tema zainteresirala čitamo se ponovno sutra!


Autor; Anita Vukušić, trenerica u Skidajkile centru.