Treba li prestati trenirati tijekom ljeta?

Treba li prestati trenirati tijekom ljeta?

Krenuli smo s planiranjem ljeta, godišnjim odmorima, ljetnim sezonskim poslovima, ispijanjem koktela u toplim ljetnim večerima i ludim provodima daleko od skripti i ureda. Većina se ljudi najviše opusti ljeti, što je poželjno naravno! Ali, najvažnije pitanje je trebamo li zapustiti i naše tijelo?

Razlozi zašto se prestane trenirati ljeti su uvijek isti: „Vruće je, vraćam se na jesen!“ „Stiglo je ljeto, bit ću aktivan/na i zamijenit ću trening šetnjom, trčanjem, vožnjom bicikla, plivanjem i sl.“ te brojni drugi izgovori.

Naravno da je svaka aktivnost poželjna i potrebna za zdravlje našeg tijela i uma. Međutim, trening snage kojeg odrađujete u teretani teško je zamijeniti s bilo kojom drugom aktivnošću. Pogotovo kada ste rekreativac i veliku ulogu odrađuje vaš trener kada je u pitanju određivanje optimalnog intenziteta i odmora između pauza, pravilno izvođenje vježbi snage i usvajanje zdravih prehrambenih navika. Brojne su prednosti treninga u teretani ljeti, a neke od njih su: vježbanje u zatvorenom, jer ne trebate brinuti o vanjskoj temperaturi, duži su dani, lagana odjeća, manje gužve, motivacija je na visokoj razini, jer dok drugi čekaju jesen vi za to vrijeme već postižete rezultate! I ne zaboravite koliko je lakše održavati zdravu prehranu kada je svježe sezonske voće i povrće na dohvat ruke!

Trebate znati da će vaša izdržljivost i snaga koju ste stekli prije ljeta oslabiti ako prestanete trenirati tijekom ljeta. Želite li se vratiti na početnu razinu s koje ste krenuli? Prisjetite se koliko vam je bilo teško krenuti trenirati i koliko vam je trebalo da razvijete rutinu? Kako ste se osjećali nakon prvih par treninga kad ste shvatili koliko ste zapravo slabi i izvan forme? Budite pametniji i ove godine održavajte stečenu formu! 

Nadamo se da smo makar jednu osobu potaknuli na promjene ovog ljeta. Iskoristite duže dane i mogućnost treniranja u vrijeme kada vama najviše odgovora. Naše radno vrijeme je od 8:00 - 22:00 h i ne zaboravite na vruće ljetne popuste te bacite oko na naše koji su trenutno aktualni!

Ne morate nužno trenirati u teretani, ako ste osoba koja više voli online treninge sve vam je danas dostupno! Odjenite se lagano i trenkajte na balkonu, u vrtu ili možda na terasi. I na kraju, ako ste otputovali na godišnji odmor osvježite se u moru nakon treninga.

Održavajte svoju formu i dočekajmo jesen u vrhunskoj formi!

Autor: Anita Vukušić, trenerica u Skidajkile centru.