KALORIJSKI DEFICIT – neizostavan čimbenik u gubitku kilograma

Što je kalorijski deficit?
Kalorijski deficit ključan je čimbenik u procesu gubljenja masnog tkiva. On označava proces u kojem trošimo više kalorija nego što ih unosimo. U takvim uvjetima naše tijelo potrebnu energiju dobiva iz masnog tkiva.

KALORIJSKI DEFICIT – neizostavan čimbenik u gubitku kilograma

Kako postići kalorijski deficit?

Kalorijski deficit možemo postići na dva načina: prvi je da smanjimo unos hrane i jedemo manje nego što nam je potrebno, a drugi da vježbanjem povećamo potrošnju kalorija. Najbolja opcija za postizanje željenih rezultata je, naravno, kombinacija oba načina.

 

Kako odrediti koliko kalorija unositi da budemo u deficitu?

Kako bismo znali koliko kalorija moramo unositi da bismo ostvarili kalorijski deficit, moramo znati kolika je naša kalorijska potrošnja.

Jedan od načina na koji to možemo odrediti je pomoću kalkulatora na internetu koji će uzimajući u obzir sve potrebne faktore kao što su visina, težina, dob, spol, razina aktivnosti i dr. odrediti kolika je naša dnevna potrošnja kalorija. Ovaj način nije najprecizniji, već je samo procjena naše kalorijske potrošnje, no to će nam biti dobra polazna točka od koje ćemo moći oduzimati kalorije da bismo ostvarili kalorijski deficit.

Još jedan od načina koji će nam dati procjenu naše kalorijske potrošnje su dijagnostičke vage koje nam daju podatke o raznim tjelesnim parametrima kao što su postotak masnog tkiva, udio mišićne mase, kalorijska potrošnja i dr.

Kada odredimo kalorijsku potrošnju, tada od dobivene vrijednosti oduzimamo 300-500 kalorija dnevno kako bismo ostvarili zdrav i optimalan kalorijski deficit. Ako uzmemo u obzir da nam je za gubitak 1kg masnog tkiva potrebno oko 7000kcal deficita, možemo izračunati da ćemo ovom metodom gubiti oko 0,5kg tjedno, što je zdrav i održiv način smanjenja masnog tkiva.

 


Prevelik kalorijski deficit i brze dijete!

Često se u pokušaju da izgubimo što više kilograma u što kraćem vremenu odlučujemo za razne „brze“ dijete koje obećavaju čudesne rezultate. Takve dijete uglavnom su bazirane na prevelikom kalorijskom deficitu što rezultira prividnim gubitkom kilograma u prvih nekoliko dana ili tjedana, no kasnije se broj kilograma vrati na staro ili čak dobijemo više kilograma nego što smo imali na početku dijete. Zašto je to tako?

Prevelik kalorijski deficit i izbacivanje većine namirnica u početnoj fazi rezultirat će prividnim gubitkom kilograma na temelju gubitka tekućine i u manjem dijelu masnog tkiva, no nastavkom takvog režima tijelo ćemo dovesti u stanje „preživljavanja“, te će  početi čuvati masno tkivo koje mu je neophodno za preživljavanje, a počet će trošiti mišiće kao izvor energije. Na taj ćemo način imati kratkoročan gubitak kilograma, no naše tijelo neće izgledati bolje niti će biti zdravije, a kada završimo s dijetom, naše tijelo će naučeno ovim iskustvom unesenu hranu ponovo pohranjivati u obliku masnog tkiva „za ne daj bože“ te će se brojka na vagi vratiti u početno stanje, ali vrlo vjerojatno sa većim postotkom masnog tkiva, a manjom mišićnom masom. 

 


BUDITE STRPLJIVI!

Gubitak kilograma i oblikovanje tijela je proces koji zahtjeva vrijeme. Ne postoje čarobne dijete ili napitci koji će otopiti naše kilograme preko noći. Sve brze dijete na kraju će nas vratiti na početak ili u još gore stanje. Gubitak kilograma zahtjeva promjenu životnog stila na način koji će biti održiv na duge staze.