VAŽNOST PROTEINA U PROCESU MRŠAVLJENJA!

Proteini ili bjelančevine jedan su od tri makronutrijenta u ljudskom tijelu, neophodnih za pravilno funkcioniranje organizma. Već samo ime govori o njihovoj važnosti, a dolazi od grčke riječi „protos“ što u prijevodu znači prvi. Proteini imaju mnogo funkcija u ljudskom tijelu, a najpoznatiji su po njihovoj ulozi u izgradnji mišića.

VAŽNOST PROTEINA U PROCESU MRŠAVLJENJA!

Proteine možemo unositi u organizam putem prehrane i putem suplemenata. U namirnice s najvišim udjelom proteina ubrajamo:

meso 

riba i morski plodovi

jaja 

mliječni proizvodi

mahunarke i orašasti plodovi

neke vrste žitarica

 

Visoka zastupljenost proteina u prehrani ključna je za izgradnju i očuvanje mišićne mase i snage, te je neophodna za gubitak masnog tkiva.

 

Važnost i uloga proteina u procesu mršavljenja:

Izgradnja i očuvanje mišićne mase:  tijekom procesa mršavljenja, uz gubitak masnog tkiva tijelo gubi i određeni dio mišića. Visokoproteinskom prehranom doprinijet ćemo očuvanju mišićne mase, a u kombinaciji s treningom snage, mišićnu masu ćemo i povećati što će dodatno doprinijeti gubitku masnog tkiva, jer je upravo mišićna masa najveći potrošač energije u našem tijelu.

Stvaraju osjećaj sitosti: istraživanja su pokazala da je povećani unos proteina u prehrani povezan s većim i dužim osjećajem sitosti. Kako bi tijelo razgradilo i procesuiralo proteine potrebno je duže vrijeme čime i osjećaj sitosti traje duže što doprinosi i manjem dnevnom kalorijskom unosu.

Povećanje termogenog učinka: razgradnja unesene hrane kao posljedicu ima povećanje termogenog efekta u tijelu. Nakon obroka dolazi do ubrzavanja metabolizma, a kako bi tijelo razgradilo i procesuiralo unesene proteine ono treba uložiti veću količinu energije. Iz tog razloga visokoproteinske dijete rezultiraju većim gubitkom masnog tkiva.