VJEŽBANJE SA STRUČNOM OSOBOM

Koliko ste puta htjeli krenuti vježbati, upisati se u teretanu, no odustali i prije samog početka? Sigurno ste pomislili: „Što ću ja tamo? Neću znati što radim i svi će mi se smijati.“ Strah od novih iskustava je razumljiv, no ne smijemo dozvoliti da nas on sabotira; posebice ne ako se radi o nečemu ovako važnome, kao što je zdravlje.

VJEŽBANJE SA STRUČNOM OSOBOM

Ukoliko ste početnik, odabir stručne osobe može uvelike olakšati čitavo iskustvo te Vam pomoći da pobijedite strah. Vama će možda biti teško u moru informacija i vježbi izabrati one prave za Vas, dok je trener upravo za to educiran. Naravno, potrebno je osigurati da je osoba koja će Vas uvesti u svijet vježbanja u skladu s Vašim potrebama i ciljevima.

Ukoliko Vam je cilj poboljšati zdravlje i kondiciju te rekreativno vježbati, treba odabrati trenera koji se primarno time i bavi. Ukoliko imate neki drugi cilj koji je više specifičan, npr. želite trčati maraton, baviti se bodybuildingom ili slično, trebali biste odabrati trenera koji je više usmjeren ka tim područjima.  U svakom slučaju, vježbanje sa stručnom osobom omogućit će Vam da program treninga bude potpuno individualiziran i, kao takav, najbolji za Vas, Vaše ciljeve i mogućnosti. Vježbanje sa trenerom uz pametno kreirani program, najbrže će Vas dovesti do cilja te kao početniku osigurati izvođenje vježbi s pravilnom tehnikom, uz minimalan rizik od ozljeda.

Iako je dosad bilo riječi samo o benefitima koje početnici imaju od treniranja sa stručnom osobom, ono definitivno nije rezervirano samo za njih. Naprotiv, čak i  napredni vježbači mogu imati koristi od angažiranja trenera. Dodatno pomicanje granica, suočavanje s novim izazovima ili trening koji vodi ka novom, specifičnom cilju, neke su od njih. Možda i samo povratak motivacije koja se izgubila nakon godina samostalnog vježbanja.

U svakom slučaju, možemo se složiti da je vježbanje neupitno važno za naše zdravlje te ga ne bismo trebali izbjegavati ni zbog kakvog razloga. Ukoliko mislite da je angažiranje trenera poticaj koji Vam treba da krenete ili nastavite s treningom, onda to i učinite. Sretno!