Juha od pečene muškatne tikve sa salsom od pečenih rajčica

Sastojci:
Juha:
- 1 velika glavica češnjaka
- cca 450 g muškatne tikve
- 1 glavica luka
- 500 - 600 ml povrtnog temeljca (može i pileći)
- timijan (majčina dušica)
- mažuran
- sol, papar
- maslinovo ulje
Salsa
- 2 velike rajčice
- pola crvene paprike
- 1 žlica aceta balsamica
- 1 žlica maslinovog ulja
- prstohvat smeđeg šećera
- sol, papar
- po želji malo nasjeckane chilli papričice
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 220 stupnjeva C. S glavice češnjaka skinite vanjsku papirnatu opnu, stavite glavicu češnjaka na komadić aluminijske folije, dodajte grančicu timijana i malo maslinovog ulja, te zamotajte foliju. Premjestite na papir za pečenje. Na papir za pečenje stavite bundevu (poprskanu s malo maslinovog ulja), rajčice i papriku. Pecite cca 15 minuta, a zatim izvadite rajčice i papriku, smanjite temperaturu na 190 oC, te pecite bundevu i češnjak još cca 15-20 minuta (odnosno dok bundeva ne omekša).
Nasjeckajte luk, te dinstajte na maslinovom ulju dok ne požuti. Dodajte bundevu, istisnuti češnjak, temeljac, 1 žličicu soli i papra po želji te kuhajte na jačoj vatri dok ne zavrije. Smanjite vatru, te kuhajte jos cca 10 minuta. Dodajte nasjeckani mažuran i timijan, te usitnite štapnim mikserom ili u blenderu.
Za salsu od rajčice štapnim mikserom usitnite oguljene pečene rajčice, oguljenu papriku, aceto balsamico, maslinovo ulje i po želji malo chilli papričice. Dodajte šećer i posolite i popaprite po želji.